MALATYA / BATTALGAZİ - Hasan Varol 2. Ortaokulu

Hasan Varol Kimdir?

Hasan Varol (1903 - 1975)

Okulumuz ismini, okulumuzu yaptıran Hasan Varol'dan almıştır.

Dürüst, kanaatkar ve örnek bir hayırsever olan Hasan Varol (1903) Malatya doğumludur.

Küçük yaşta babasını kaybeden Hasan Varol lise öğrenimine kadar başarılı bir öğrenim hayatı geçirmiş, şartların olumsuzluğundan okulu bitiremeden 1921 yılında ticarete atılmıştır.

Hayat görüşü onu ticaret hayatında da başarıya ulaştırmıştır. Örnek bir iş adamı olmuştur. Müşfik bir aile reisi olup bir kızı vardır.

Bilginin tahsilin önemini gençliğinde kavramış; fakat gerçekleştiremediği arzusunu 1957 yılında kendi adıyla anılan Hasan Varol İlkokulunu yaptırarak memleket çocuklarına sunmuştur.

Bununla yetinmeyip 1962 yılında aynı binanın üzerine ortaokul yaptırıp, daha sonra da ayrı bir ilkokul yaptırarak, ilk ve ortaokulun müstakil binalarda eğitim yapmasını sağlamıştır.

Ayrıca Dernek Mahallesinde bir ilköğretim okulu ve camii inşa etmiş olup, aynı mahallede bir aş evi ve sağlık ocağı inşasını vasiyet etmiştir. Bu vasiyeti kızı Mürüvvet Kehale tarafından gerçekleştirilmiştir.

1975 yılında vefat etmesine rağmen bu eserleri onun adını hala yaşatmaktadır.

Yayın: 04.10.2021 - Güncelleme: 11.10.2021 09:10 - Görüntülenme: 1191